Eigenaarschap
Wij hechten veel waarde aan autonomie en willen leerlingen eigenaar maken van hun eigen leerproces, de leerling neemt zelf mede verantwoordelijkheid. Motivatie en betrokkenheid vinden we belangrijke elementen en kunnen als startpunt van eigenaarschap worden gezien. Door aan te sluiten bij wat bij leerlingen en hun talenten past, gaan ze leren omdat ze het interessant vinden. Vanuit hun motivatie en betrokkenheid vormen leerlingen eigen leerdoelen en ontstaat de drijfveer om vanuit de huidige situatie naar de gewenste situatie te komen. Wij leren ze dat eigen gedrag ertoe doet tijdens het leren op school.
Wij gebruiken bijvoorbeeld groeitorens om leerlingen te leren hun eigen werk te plannen en te organiseren. Ook zetten we portfolio’s, taakbrieven, kiesborden en planborden in om de leerlingen te laten plannen, keuzes maken, zelfstandig werken, zelf evalueren en te laten samenwerken.
Leerlingen worden betrokken in de gesprekken met hun ouders over hun ontwikkeling. Ze kunnen bepaalde privileges krijgen door te laten zien dat er een bepaalde mate van zelfstandigheid is bereikt. Leerlingen worden gestimuleerd om zelfstandig en in groepen te werken op werkpleinen, leerpleinen of in de eigen ruimte van de groep.
Het stellen van eigen leerdoelen en zelfsturing doet leerlingen inzien dat zij controle kunnen hebben over hun eigen leerproces, hetgeen het vertrouwen in eigen kunnen vergroot. Dit leidt tot meer betrokkenheid bij het leerproces en vergroot tevens het doorzettingsvermogen als het even tegenzit.
JIJ bent verantwoordelijk!
