Welkom bij VCPO Noord-Groningen. Wij bieden Christelijk onderwijs aan ruim 1600 kinderen op 15 scholen in de gemeenten De Marne, Winsum, Eemsmond, Bedum en Ten Boer. Onze scholen staan open in de samenleving, en open voor ieder kind. 

Nieuwe mogelijkheden voor ondersteuning dyslexie bij VCPO Noord – Groningen

Alle kinderen op de scholen van de VCPO Noord – Groningen met vastgestelde dyslexie ontvangen met ingang van dit schooljaar,  ter ondersteuning, een  I-pad met een zogenaamde AppWriter. De symbolische overhandiging van deze ultra moderne technologie vindt plaats op maandag 14 september, om 10.00 uur op CBS De Rank te Warffum. De handeling wordt, namens de VCPO Noord – Groningen, verricht door Prof. Dr. K.P. van den Bos, emeritus hoogleraar (leerstoel dyslexie) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ernstige leesproblemen in de vorm van dyslexie komt, zo blijkt uit landelijke cijfers, bij gemiddeld  4 procent  van de kinderen voor en dat is natuurlijk in Noord – Groningen niet anders. Kinderen met ernstige dyslexie, die geen bijkomende problemen hebben, komen in aanmerking voor vergoed onderzoek en vergoede behandeling. Sinds januari 2015 gaat dit via de gemeente en wordt uitgevoerd door aanbieders als Molendrift en Cedin. Er is echter ook een grote groep kinderen die hier geen gebruik van kan maken, omdat het niet ernstig genoeg is, maar er wel veel last van hebben. In dat geval voert het ondersteuningsteam van de VCPO Noord – Groningen, zonder kosten voor ouders, zelf het onderzoek uit en adviseert scholen en ouders over de hulp aan deze kinderen. Vaak blijft het lezen, ondanks de hulp en ondersteuning, moeizaam en langzaam. Dit vormt een belemmering voor de verdere ontwikkeling van de kinderen. Ondersteunende technologie levert een belangrijke bijdrage  om de belemmeringen weg te nemen.
Simon van der Wal, Directeur Bestuurder van de VCPO Noord – Groningen,  reageerde direct enthousiast op de Appwriter en de geweldige mogelijkheden en kansen die het biedt voor de ontwikkeling van deze groep kinderen:
“ Het is geweldig  om te zien hoe onze orthopedagogen samen met onze ICT deskundige met dit voorstel zijn gekomen. We denken al langer na op welke wijze we deze groep kinderen nog beter kunnen ondersteunen. Met de lancering van de AppWriter is de voortdurende ambitie om elk kind op onze scholen het beste te geven en te ondersteunen bij het leren opnieuw gebleken. Dit verheugt mij zeer”.
De AppWriter is met behulp van een I-Pad of I-Phone zeer makkelijk in te zetten: schriftelijke teksten kunnen worden voorgelezen, maar ook vanaf het internet. Het beschikt over een woordvoorspeller (spelling) en tekstverwerker. Ook kunnen eigen gemaakte teksten naar spraak worden omgezet. De Appwriter is geschikt voor Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans. 

Terug naar het nieuwsoverzicht